Whisky, livets vatten

Whisky är en högprocentig alkoholdryck gjord på tre ingredienser; spannmål, vatten och jäst. Whiskyn har sitt ursprung från de brittiska öarna och ordet whiskey kommer från gaeliskans Uisge beatha som kort och gott betyder ”livets vatten”. Tillverkningsprocessen är mycket lik den vid ölbryggning med den skillnaden att processen avslutas med destillering. Efter destilleringen lagras spriten på ekfat där den inte bara får sin färg, utan även sin karaktäristiska smak. Det är endast när produkten lagrats i minst tre år som den får kallas whisky.

Ibland fuskar tillverkare för att få till den korrekta gyllenbruna färgen genom att tillsätta färgämnen. Whisky utan tillsatsen E150a, sockerkulör kallas caramel free, alternativt no coloring.

Under tillverkningen är det vanligt att fettsyror bildas, vilket kan göra att drinken blir grumlig om man tillsätter t.ex. is eller vatten. För att råda bot på det problemet är det inte ovanligt att man efter tillverkningen kyler ner whiskyn till runt nollgradig temperatur.

Whisky från hela världens hörn

Det finns tre stora huvudproducenter när det kommer till whisky; Skottland, Irland och USA. I Irland och USA kallas det för whiskey, medans namnet i resten av världen är whisky. Populariteten växer och det dyker hela tiden upp nya producenter världen över.

Amerikansk whisky. Den absolut mest kända whiskyn från USA heter, som många nog har hört talas om någon gång, bourbon. Den innehåller en stor mängd majs (mellan 51 och 80 procent). Resten av innehållet i drycken består av vete, råg och korn. I USA

Skotsk whisky. Här finns framförallt tre olika typer av Whisky: grainwhiskey, maltwhiskey och blended whiskey. Det förstnämnda tillverkas av omältad spannmål (vete eller majs), maltwhiskey görs på malt av korn. Det sistnämnda görs genom olika blandningar av grainwhiskey och maltwhiskey.

Irländsk whisky. Det som kännetecknar irländsk whisky är att den är mildare än de skotska varianterna. Det beror bl.a. på att man i Irland inte använder torv vid mältningen och dessutom destillerar man här whiskeyn tre gånger istället för två, vilket gör spriten mildare.

Det kan även vara intressant att i sammanhanget nämna svensk whisky, som började tillverkas så sent som på mitten av 1900-talet. Idag är Mackmyra Svensk Whisky, utanför Gävle, den mest kända tillverkaren av svensk whisky.

Andra whiskyproducenter som har växt starkt i popularitet är de Japanska. Runt 1870 påbörjades den första produktionen och runt 1924, 50 år senare, började whisky produceras kommersiellt.