Bästa Restaurangerna på Malta Bästa Restaurangerna på Malta
Malta är en liten ö i medelhavet, belägen blotta 8 mil söder om Sicilien. Närheten till Italien, havet och många andra medelhavsländer – i... Bästa Restaurangerna på Malta

Malta är en liten ö i medelhavet, belägen blotta 8 mil söder om Sicilien. Närheten till Italien, havet och många andra medelhavsländer – i så väl Europa som Afrika – gör att man lätt förväntar sig en blomstrande matkultur. Tyvärr skiljer den sig mycket från vad grannen Sicilien har att erbjuda i kulinarisk väg, men misströsta inte, det finns guldkorn och i den här guiden går jag igenom mina personliga favoriter.

Det första man märker när man börjar leta efter restauranger på Malta är att de stora internationella matguiderna så som Michelinguiden och World’s 50 Best Restaurants inte hittat hit. Om det är en tidsfråga, eller om restaurangerna helt enkelt inte håller måttet låter jag vara osagt, även om jag har mina aningar. Tripadvisors listningar vittnar om att Malta är en ganska enkel marknad att snabbt fuska sig upp på toppositioner, även om den då och då lyckas träffa rätt. Nedan hittar ni min lista, och jag gör mitt bästa för att hålla den aktuell.

Fine dining

de Mondion (Mdina) – Klassiskt franskt. Maltas bästa mat och utsikt. Ligger i Mdina i anslutning till Xara Palace (både hotell och restaurang är med i Relais & Châteaux).

Caviar & Bull (St Julians) – Lite experimentellt, många inslag av molekylär gastronomi. Jag rekommenderar starkt att äta sig mätt på deras förrätter och helt skippa huvudrätterna.

Alibaba (Gzira) – Den bästa libanesiska mat jag ätit. Brukar låta personalen bestämma vad som kommer ut, kan dock vara bra att stämma av ungefär vad man har för preferenser (t.ex. om man gillar fårhjärna eller inte). Bra vinlista. Viktigt att boka bord i tid.

Tarragon (Bugibba) – Lite oklart om den ska hamna under fine dining eller pittoreskt. Drivs av samma gäng som driver Caviar & Bull. Inte riktigt lika bra, enligt mig. Mer klassisk meny än Caviar & Bull, men finns lite inslag av bl.a. molekylär gastronomi.

Pittoreskt

Vill man ha lite mer avslappnat skulle jag säga att det är Valletta som gäller. Följande tre är alla personliga favoriter som har liknande kök (franskt) med lite lokala inslag.

Il-Horza (Valletta)
Guze Bistro (Valletta)
Trabuxu Bistro (Valletta)

Da Pippo (Valletta) – Tyvärr bara öppet för lunch, men ett måste. Italienskt/Malteiskt kök. Räkna med högt tempo och hög ljudnivå. Oklart om de har en meny, jag har aldrig sett någon i all fall. Beställ blandad fisk och skaldjur till hela bordet. Viktigt att boka bord i god tid.

L’Artist (Sliema) – Franskt med lokala inslag.

Asiatiskt

The Palace (Sliema) – Prisvärt och grym utsikt över Sliema och Valletta.
Zest (St Julians) – Maten är snäppet vassare än The Palace. Bra lokal och atmosfär.
Zen (St Julian) – Grym Sushi. Beläget i Portomasotrappan

Kött

Chop House (Sliema) – Trevligt steak house längst ut på Tigné.
Meet (St Julians) – Maltas mest prisvärde steak house och helt klart bland de bättre köttbitarna som serveras på ön.

Do Brazil (St Julian) – Brasiliansk churrasco grill. Kul koncept där man äter sig mätt på sju sorters kött som serveras på svärd. Konceptet är roligare än maten i sig. Beläget i Portomasotrappan.

Sciacca Grill (Valletta) – Här får du själv välja från en välfylld köttdisk som sen tillagas med full insyn.

Fisk & Skaldjur:

Wejla by Tartarun (Smart City) – Bra fisk och skaldjur. Bra anledning att åka förbi Smart City också.
Tartarun (Marsaxlokk) – Bra och drivs av samma gäng som ligger bakom Wejla.

Da Pippo (Valletta) – Läs ovan.

Övrigt

Charles Grech (Valletta & Sliema) – Riktigt trevlig vinbar med en liten men vällagad meny.
Zeris (St Julians) – Franskt med lokala inslag. Beläget i Portomasotrappan.
Rocksalt (Sliema) – Vinbar med trevliga ostbrickor och tilltugsmeny.
Badass Burgers (St Julian) – Trevligt burgerhak med grymma burgare.

admin