Lasagne är en maträtt som praktiskt taget nått svensk husmanskost-status, men så var det däremot inte från början. Maträttens väg från Italien till vårt avlånga land är dock ganska otippad. Lasagne kom till Sverige kring 1980-talet när Familjen Dafgård började sälja fryst lasagne. Den var snart efterföljd av Knorr, där den huvudsakliga målgruppen var ungdomar. Lasagne blev sedan en stor succé och är idag en maträtt som är populär och framför allt lättlagad i de flesta svenska hemmen.

Maträtten består av köttfärs, ost, en sås gjord av ägg och mjöl och pastaplattor. Det finns många olika varianter av lasagne och det är vanligt att det äts med någon typ av tomatsås. Lasagne kan göras ordning timmar i förväg för att sedan stå i kylen med lite aluminiumfolie över sig, för att sedan sättas in i ugnen och serveras nylagad. Detta gör lasagne till en bra rätt att bjuda på.

Lasagne började serveras redan på 1300-talet. Föregångaren till lasagne heter Loseyns och var även den gjord på ost och pasta. Maträtten Loseyns är väldigt lik lasagne och äts än idag i många länder där det är mer utbrett. Det är känt som medeltidens ost och pasta och betraktades då som en väldigt dyr och lyxig rätt som inte alla hade råd med.

Boeuf Bourguignon Recept
1,5 kg fransyska (benfri), högrev el. ytterlår av nöt 2 msk smör 2 st morötter 2 st gul lök(ar) 1,5...

admin