Allt du vill veta om Ratatouille – Inklusive recepten Allt du vill veta om Ratatouille – Inklusive recepten
Allt du vill veta om Ratatouille – Inklusive recepten

Ordet ratatouille kommer från det occitanska ordet ”ratatolha” och receptet kommer från det occitanska köket. Ratatouille har sitt ursprung i området kring dagens occitanska Provença och Nica. Den katalanska rätten Samfaina och Mallorcas Tombet är versioner av samma maträtt. Den syditalienska Ciambotta är en närstående fjädergrönsaksrätt.

Ratatouille serveras vanligtvis vid sidan av skålen, men kan också serveras som en måltid på egen hand (tillsammans med pasta, ris eller bröd). Tomater är en viktig ingrediens, med vitlök, lök, zucchini, aubergine, paprika, mejram och basilika, eller lagerblad och timjan samt en blandning av gröna örter, exempelvis Herbes de Provence. Det finns många debatter om hur man gör en traditionell ratatouille. En metod är helt enkelt att sautera alla grönsaker tillsammans. Vissa kockar, däribland Julia Child, insisterar på en skiktnings strategi, där aubergine och zucchini är sauterade för sig, medan tomater, lök, vitlök och paprika görs till en sås. Den skiktas sedan i en gryta, gjord av aubergine, zucchini och tomat/paprika blandning och bakas sedan i ugn.

En tredje metod, gynnas av Joël Robuchon, liknar det tidigare; ingredienserna bakas inte i ugn utan kombineras i en stor gryta och puttrade. När ratatouille används som fyllning för salta crêpes eller omeletter, är bitarna ibland skurna relativt små. Dessutom minskas onödig fukt genom att sila vätskan med ett durkslag i en skål Man minskar den sedan i en het panna och tillsätter efteråt en eller två matskedar reducerad vätska tillbaka in grönsakerna.

Liknande rätter finns i andra kök: Pisto (kastilianska-Manchego, Spanien), Caponata (Sicilien, Italien), Briam och Tourloú (grekiska), Sakşuka, Türlü (turkiska) och Pinakbet (filippinska).

Det finns dock även de som använder egna metoder för att tillaga Ratatouille, främst efter sin egen smak. Därför behöver man inte alltid följa recepten till punkt och pricka utan man kan ändra i recepten så att maträtten passar din smak istället.

pink-cloud