Allt du behöver veta om Pasta Carbonara – Inklusive recepten Allt du behöver veta om Pasta Carbonara – Inklusive recepten
Pasta Carbonara är en rätt som fick sitt stora genombrott efter andra världskriget och är idag en enormt älskad rätt som räknas till husmanskost... Allt du behöver veta om Pasta Carbonara – Inklusive recepten

Carbonara kommer från Italien och är ytterligare ett exempel på deras utsökta matlagningskonst. En pasta där rökt fläsk är obligatoriskt, exempelvis i form av bacon eller sidfläsk, men där grädden inte nödvändigtvis hör hemma.

→ Hoppa till Pasta Carbonara recept

Pasta Carbonara är en rätt som fick sitt stora genombrott efter andra världskriget och är idag en enormt älskad rätt som räknas till husmanskost i många hushåll. Namnet betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparkornen som ligger ovanpå, de liknar kol. En Pasta Carbonara består av pasta som namnet antyder, men också av fläsk eller bacon. Oftast kokar man pastan al dente för att sedan hälla av vattnet och låta pastan fortsätta koka i ost och grädde, vissa gör såsen vid sidan och låter pastan koka klart, men då drar inte pastan in grädden i sig och blir den fantastiska rätten vi alla känner till.

När pastan och såsen är klar blandar man i bacon eller fläsk, och kryddar med svartpeppar och låter rätten fortsätta koka under lock för att bli extra krämig. Carbonara är lätt och går snabbt att göra och det finns en miljon olika smakvarianter. Det hör rätten till att blanda i ett rått ägg till varje portion. Detta höjer rättens krämighet ytterligare. En hint av citron och vitlök piffar upp carbonaran ytterligare, istället för en vanlig ost kan man exempelvis använda mjukost med vitlökssmak eller varför inte krydda upp carbonaran lite extra med chili.

pink-cloud