Ett snabbt men gott recept på Råbiff Ett snabbt men gott recept på Råbiff
Råbiff är en kötträtt bestående av rå biff, (oftast innanlår från nötkött) som har malts eller skurits till en fin färs. Biffen serveras ofta... Ett snabbt men gott recept på Råbiff

Råbiff är en kötträtt bestående av rå biff, (oftast innanlår från nötkött) som har malts eller skurits till en fin färs. Biffen serveras ofta med toppad rå äggula, rå lök och inlagda rödbetor, kapris samt säsongens grönsaker. Denna rätt passar även med inlagd gurka, riven pepparrot och senap. Råbiff är även känt som tartarbiff och biff tartar.

Det finns många teorier om hur rätten har fått sitt namn, en del tror att namnet kommer från tartarerna som enligt legenden inte hade tid att tillaga sin mat och därför åt köttet rått. En annan version är att namnet kommer från tartarsås. Under mellankrigstiden var råbiff en väldigt populär rätt.

Att äta otillagat kött medför givetvis vissa hälsorisker. Särskilt om man använder köttfärs som inte är nymald, och det ska man inte göra. Välj köttet noga och be personalen i butiken att mala det om du inte tänker göra det hemma. Köttet måste vara kallt fram till serveringen och det är viktigt att arbeta med rena händer.

Huruvida köttfärsen ska vara malen en eller två gånger är en smaksak, är den bara malen en gång blir det mer tuggmotstånd.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 gram nymalen oxfärs (max 10% fett)
  • 1/2 tsk salt
  • rikligt med nymalen svartpeppar
  • 3 dl olivolja
  • 4 äggulor
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 4 msk dijonsenap
  • 4 msk cornichon, finhackad
  • 4 msk kapris
  • 4 msk tärnade rödbetor
  • Persilja

Instruktioner

Forma fyra biffar av färsen, saltet, svartpeppar och 2 matskedar av olivoljan.

Resten av olivoljan häller du i en kastrull med tjock botten. Äggulorna ska även dom försiktigt ner i oljan. Värm oljan till 70 grader, använd en stektermometer för att kolla gradantalet. Ugnen ska under tiden värmas till 70 grader. Efteråt ställer du in kastrullen i ugnen i 35 minuter, sen låter du den svalna lite. Lägg upp råbiffarna på en tallrik och garnera med lite persilja. Om du tycker att det verkar krångligt att garnera äggulorna så kan du lika gärna använda rå äggula istället.

pink-cloud