Boeuf Bourguignon Boeuf Bourguignon
Maträtten Boeuf bourguignon är den klassiska köttgrytan som alltid passar bra att servera och faller alla i smaken. Dess trevliga doft märks redan när... Boeuf Bourguignon

Maträtten Boeuf bourguignon är den klassiska köttgrytan som alltid passar bra att servera och faller alla i smaken. Dess trevliga doft märks redan när den kokas och förhöjer sinnena när den ska avnjutas.

Boeuf Bourguignon är en bra bjudmat för gäster och den kan tillagas några dagar innan den skall serveras. Den går även bra att frysa , men vänta då med att tillsätta lök, champinjoner och bacon tills det att du tinar upp köttgrytan. Boeuf Bourguignon tar ungefär 45 minuter att tillaga och är en kraftig och mättande gryta som har en mycket fransk smak. Om man lagar en stor sats av den på en gång, kan den användas nästa dag i en matlåda. När det kött man tillsatt i grytan är så pass mört så att det sönderfaller är Boeuf Bourguignon-grytan klar att serveras. De lökar som ingår i grytan kan även doppas i kokande vatten och låta dem stå i det, för att underlätta skalningen.

Boeuf bourguignon är en mustig köttgryta som man även kallar burgundisk gryta. Grytan innehåller en hel del grönsaker och kokas på vin. Grytan ingår i det franska köket som husmanskost och dess egentliga namn är bœuf à la bourguignonne eftersom den kommer från Bourgogne i Frankrike. När rätten avnjuts lokalt i Frankrike serveras den för det mesta tillsammans med det speciella bourgognevinet. Boeuf Bourguignon kan även avnjutas tillsammans med övriga friska och fruktiga viner. Är man helnykterist kan man välja ett alkoholfritt vin då det är nödvändigt att vin ingår i grytan för att förhöja dess mustighet och smak.

Boeuf Bourguignon består i huvudsak av nötkött som har skurits i små tärningar och för-stekts. Därefter får köttet sjuda i en dryg timme tillsammans med rött vin och grönsaker på svag värme. Boeuf Bourguignon innehåller dessutom en hel del olika sorters kryddor som förhöjer köttsmaken och mustigheten.

pink-cloud